Dulciurile pe care le gasim in comert sunt, in general, o combinatie de zahar, faina si grasimi procesate. Deci calorii goale, cele mai importante surse ale bolilor omului modern, ale obezitatii si dezechilibrelor alimentare. Pentru ca primeste o sursa de energie intr-o forma extrem de concentrata, corpul nostru primeste si un semnal pentru a stoca aceasta energie, marind nu doar sinteza si depunerea grasimilor ci si apetitul, pofta de a manca mai mult. Dulciurile pot contine si nenumarate componente artificiale: arome alimentare, potentiatori de gust, aditivi, conservanti etc.
Pentru a evita toate aceste lucruri, putem opta sa consumam dulciuri facute in casa. Putem pregăti o varietate mare de dulciuri, de la ciocolată de casă, înghețată, până la deserturi „complexe”, fara coacere si fara zahar adaugat. Exemple de dulciuri sanatioase, pe care le putem prepara in casa:
- brioșe cu fructe (banane, fructe de pădure, căpșuni, zmeură, afine, etc.)
- crumble (aluat sfărâmat) cu fructe, ideal pentru micul dejun
- inghetata cu iaurt si fructe de padure
- budinca de chia (pentru micul dejun sau la gustare)
- tort raw-vegan
- tarte si budinci, clatite.
Toate acestea conferă avantajul de a fi aromatizate și decorate după propriul gust și preferințe, ceea ce ne permite a adăuga experiență, ingrediente și idei noi. Această recomandare este însoțită și de aceea de a ține cont întotdeauna de cantitatea consumată. Pentru că excesul, chiar și în rândul alimentelor considerate sănătoase, ne poate crea probleme.
