Cafeaua este al doilea cel mai comercializat produs din lume, dupa petrol si al treilea cel mai consumat lichid, dupa apa si ceai. Este o bautura indragita si consumata de milioane de persoane zilnic.Multi dintre noi nu putem percepe sa ne incepem ziua fara o ceasca de cafea, fiind ca un ritual care ne binedispune si ne ajuta sa ne incepem ziua cu energie.

Efectele pe care cafeaua le are asupra sanatatii, difera de la o persoana la alta.Totusi, toate cercetarile efectuate asupra cafelei au aceeasi concluzie: un consum scazut spre mediu de cofeina are efecte benefice, in timp ce un consum mare de cofeina (mai mult de 5 cesti de cafea pe zi) poate avea efecte negative. Iata cateva dintre beneficiile cafelei:
- Este o sursa de antioxidanti si mici cantitati de nutrienti;
- Imbunatateste performanta fizica;
- Reduce riscul de boli neurologice;
- Stimuleaza metabolismul si sistemul nervos;
- Amelioreaza statusul mintal;
- Reduce riscul de diabet de tip 2, boala Parkinson si Alzheimer.
- Reduce incidenta depresiei.
La ce trebuie sa fim atenti:
In primul rand, la cantiatea de cafea pe care o consumam zilnic. Apoi, la posibilele reactii adverse:
- Insomnii;
- Tremor;
- Cresterea tensiunii arteriale;
- Iritabilitate.
Daca o consumam in cantitati moderate, fara adaos de zahar, lapte, topping-uri, frisca, ne vom bucura de beneficiile cafelei, de gustul sau autentic si de putine calorii.
Fiecare dintre noi este responsabil pentru alegerile pe care le facem, iar daca ne cunoastem corpul, stim sa facem alegerile alimentare potrivite pentru noi.
O alimentatie sanatoasa, echilibrata, o hidratare corespunzatoare, practicarea de sport cu regularitate, plimbari in natura si alte activitati care ne binedispun, ne fac viata mai frumoasa si ne mentin sanatosi. Nu trebuie sa tinem diete drastice, sa ne infometam sau sa renuntam la micile placeri culinare, atat timp cat nu consumam in exces anumite alimente.
Si cel mai important, sa incercam sa pastram un echilibru pe toate planurile!
Surse:
International Coffee Organization. The Current State of the Global Coffee Trade. CoffeeTradeStats. 2016
Wachamo HL (2017) Review on Health Benefit and Risk of Coffee Consumption